Kastrering og ID-merking av katten din

kattehotell malvik

– Et forebyggende tiltak mot hjemløse katter!

Visste du at?

  • Kastrering og sterilisering er to forskjellige inngrep, som begge gjør dyret steril, men virkningen av inngrepet er noe forskjellig? Kastrering er det vanligste inngrepet. Her fjernes de kjønnsproduserende kjertlene og dyret mister både trangen til å lete etter make, behovet for å markere og selvfølgelig muligheten til å formere seg. Ved sterilisering kuttes kun eggleder/sædleder noe som vil medføre at dyret mister evnen til å formere seg, men fortsatt ønsker å finne en make, markere seg og sloss.
  • Tidlig kastrering av katter er et forebyggende tiltak mot hjemløshet? Som ansvarsfull katteeier kan du være med på å senke antallet hjemløse katter ved å kastrere katten din.
  • Hjemløse katter sliter vondt, spesielt på vinterstid? De lider en langsom og pinefull død av sult, kulde og sykdommer.
  • Det finnes ikke villkatter i Norge, bare hjemløse katter som en gang var noens kjæledyr og deres avkom?
  • I tillegg til å redusere katters hjemløshet er det mange flere fordeler med å kastrere katten sin? Ukastrerte katter er ofte stresset med en konstant jakt etter det motsatte kjønn, og de kan ofte vise uønsket atferd. De markerer territoriet sitt med urin og rømmer ofte i jakten etter partnere.
  • Kastrerte katter er i mindre kontakt med andre katter, og dermed mindre utsatt for smittsomme sykdommer? Katten blir ofte også roligere, den slåss mindre og holder seg mye mer hjemme enn de ukastrerte.
  • Ukastrerte katter er oftere utsatt for FIV (katteaids) og FeLV? Virusene smitter gjennom sår og bitt, og spesielt ved slagsmål og parring. Derfor er disse virusene vanligere blant ukastrerte katter.
  • Kastrering av hunnkatter reduserer risikoen for jursvulster, samt at faren for livmorbetennelse elimineres?
  • Hvert år kommer mange dyr bort fra familien? De går seg bort på ukjente områder, og finner ikke veien tilbake. Mange privatpersoner og hjelpesentre finner bortkomne dyr, og ved å ID-merke dyret ditt, gjør du det lettere for dem å gjenforene dyret med familien sin!
  • Før ble dyr ID-merket ved å tatovere et nummer på dyret? Nå ID-merkes de ved å injisere en microship under huden på dyret. Dette er en liten kapsel på størrelse med et riskorn, som er forhåndsprogrammert med et nummer som følger katten for livet. Dette er ikke smertefullt for dyret.

 

Det er så lite som skal til – det er snakk om to engangsutgifter som kan gi katten din det livet den fortjener!

Kildeliste:

http://norskhuskattforening.net/kastrering.htm

http://www.dyrebeskyttelsen.no/nyheter/viktig-husk-kastrering-og-id-merking#.VshjQI-cHIU

http://www.dyreidentitet.no/idmerking/katt.html

http://www.agria.no/katt/artiklar/sykdommer-og-skader/fiv-og-felv-alvorlige-kattesykdommer/

https://www.facebook.com/Potespor-i-Hjertet-1560833454141123/?ref=nf

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *